Guide: Sådan laver du et freelancekonsulent-CV

Som freelancekonsulent er et korrekt tilpasset CV dit vigtigste aktiv i jagten på at lande et interview hos fremtidige kunder. En konsulent bliver valgt ud fra, hvor godt konsulenten matcher med kundens ønske til erfaringer, kompetencer og match med virksomhedens kultur, og det er derfor essentielt, at disse elementer kommer i spil i dit CV. Følg vores guide herunder.

Der er STOR FORSKEL på et CV til fastansættelsesstilling og til rollen som freelancekonsulent!

Et konsulent-CV er projektorienteret og beskriver al din tidligere projekterfaring med fokus på kunde, branche, rolle, beskrivelse af projekter, metoder (f.eks. scrum, SAfe, Prince2, ADKAR) og teknologier (f.eks. SAP Hana, Service Now, MS AX, Drupal, Python).

Det vigtigste er, at der ingen tvivl er omkring netop DIT speciale og hvilken rolle du har mest erfaring med.

 

Har du brug for professionel CV-sparring?

Som ChangeGroup-konsulent er du ALTID velkommen til at kontakte os eller komme forbi kontoret for sparring omkring dit CV, og vi har også mulighed for at tage et billede af dig i vores beskedne fotostudie. Vi har kaffen klar – du ringer bare og aftaler tid!

 

Basic CV-must haves:

  • Dit CV skrives i 3. person
  • Dit CV bør max være 10 sider
  • Dit CV skal baseres på et professionelt forretningssprog
  • Dit CV skal være sprogligt og grammatisk korrekt og uden dumme tastefejl
  • Dit CV skal være let læseligt
  • Dit CV skal have en rød tråd og fortælle den rigtige historie om dig
  • Få en anden person til at læse og rette dit CV igennem

 

Dit konsulent-CV skal bestå af:

  • Et vellignende og professionelt profilbillede
  • En skarp profilbeskrivelse
  • Uddannelse(r)
  • Projektbeskrivelser
  • Branchekendskab
  • Kurser og certificeringer
  • Teorier, metoder, rammeværk og teknologier

 

Step 1 – Layout:

Det er ikke ligemeget, hvordan dit CV er opbygget og layoutet, og et rodet og ustruktureret CV vil få dig til at fremstå ligesådan. Dit CV er en visuel præsentation af dig, og du skal derfor finde et CV-layout, som fremstår professionelt og overskueligt.

Er du konsulent hos ChangeGroup, så skal du udfylde vores egne CV-skabeloner:

DANSK

ENGELSK

Sådan udfylder du CV-skabelon

 

Step 2 – Profilbillede:

Det er naturligvis vigtigt, at dit CV har et billede af dig så, at kunderne kan sætte ansigt på dig. Sørg for at bruge et professionelt og vellignende billede, som er opdateret jævnligt (normal kotume er, at man tager et nyt billede hvert år). Et gammelt, støvet billede får dig til at fremstå ligeså.

Har du brug for hjælp til et nyt profilbillede, så hjælper vi dig gerne i vores beskedne fotostudie hos ChangeGroup.

 

Step 3 – Profilbeskrivelse:

Dit CV skal først og fremmest have en profilbeskrivelse, som er skarpt vinklet imod den rolle, som du ansøger. Som konsulent skal din profilbeskrivelse ramme plet i forhold til dine kernekompetencer og fortælle om din erfaring (branche, metode, projekt, værktøj m.m.), faglige kompetencer, certificeringer og personlige egenskaber. Profilbeskrivelsen er essensen af dig, og skal kunne stå alene. Der skal være troværdig sammenhæng mellem de kompetencer, som du fremhæver i profilbeskrivelsen og de projekter, som du efterfølgende fremhæver.

 

Step 4 – Fra bred til smal profil:

Fokuser din profil fra bred til smal. I salgssituationen kan et CV med brede kompetencer give et uklart billede af, hvad du kan gennemføre for en kunde samt, hvilken rolle du egentligt ejer. De brede kompetencer er ikke dårlige, men se det som en ekstra gevinst for kunden, når du HAR landet opgaven.

 

Step 5 – Branchekendskab:

I dag er kunderne meget opmærksomme på, hvilken brancheerfaring konsulenten har, og de ansætter ofte ud fra branchekendskab. Det er derfor vigtigt at pointere i dit CV, hvilke(n) branche(r) og faglige domæner, som du har arbejde med.

 

Step 6 – Projektbeskrivelser:

Beskriv projekterne med fokus på kunde, branche, rolle, beskrivelse af projekter, metoder og teknologier. Hvilke elementer indeholdt projekterne, og hvor komplekse var de. Hvilke teknologier brugte du for at komme i mål til tiden? Hvilke teknologier har du haft berøring med?

Brug ikke krudt på at fremhæve dig selv og dine resultater som i et fastansættelses CV – det er din projekterfaring, som skal beskrives. Tænk på, at en kunde leder efter en konsulent, som har erfaring, som matcher det specifikke projekt mest muligt.

 

  • Projekter skal fremgå omvendt kronologisk – nyeste opgaver først.
  • Brug kun årstal i perioden – ikke måneder.
  • Projekter der ligger før år 2000, er som udgangspunkt ikke relevante.
  • Sørg for en rød tråd i CV’et. CIO i en opgave og test manager i næste opgave kan forvirre læseren om, hvilken rolle din ekspertise ligger i.
  • Undgå gentagelser, og hold dig til det mest relevante forhold til din røde tråd.
  • Brug GERNE bullets undervejs.
  • Brug et let læseligt sprog. Benyt ikke knudrede og interne begreber, som ingen forstår.

 

Step 7 – Værktøjskasse:

Sørg for tydeligt at angive, hvilken værktøjskasse du anvender (certificeringer, teorier, metoder, rammeværk, teknologier). Disse ord bliver ofte brugt af kunder og rekrutteringsfolk til at fritekstsøge, og det kan være en diskvalifikation, hvis et bestemt begreb mangler.

 

Step 8 – Sprog:

Fremhæv kun sprog du mestrer til forretningsbehov. Du skal kunne forhandle, diskutere og fremlægge på sproget.

 

Step 9 – Certificeringer, kurser og uddannelse:

Lav en liste med årstal og beskrivelse. Medtag kun det, som er relevant og som understøtter din røde tråd. Kurser kan være lige så relevante som en certificering. Eksempelvis er et kursus i Statens IT-projektmodel af stor værdi, hvis kunden er offentlig, og vil stille dig i en gunstigere situation end en anden kandidat med tilsvarende erfaring uden kurset.

 

Step 10 – Den personlige vinkel:

I et mere generelt CV er det normal procedure, at man medtager en personlig vinkel i CV’et, som beskriver personlig information som status, børn, hobbies, velgørenhedsarbejde, anbefalinger m.m.  I et konsulent-CV er dette IKKE nødvendigt.

 

Step 11 – Det er essentielt(!) med flere CV-versioner:

Hvis du har en bred profil, så er det vigtigt, at du har udarbejdet flere versioner af dit CV, som vinkler din profil knivskarpt i bestemte profilretninger – for et eksempel skal et projektleder-CV og et interim-CV vinkles helt forskelligt.

Her er det også vigtigt, at alle versioner af dit CV både eksisterer i en dansk og en engelsk udgave.

Hvis du er ChangeGroup-konsulent, skal du lave et CV i vores skabelon. Vi fremsender altid kun én kandidat til hver opgave, og det er altid i vores egen skabelon.

 

Step 12 – HUSK LinkedIn:

Sørg for at din LinkedIn-profil og dit CV stemmer overens med hinanden.